Οκτώβριος ο Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνου του μαστού, που έχει χαρακτηριστεί σε χώρες ανά τον κόσμο, συμβάλλει στην αύξηση της προσοχής και της υποστήριξης της ευαισθητοποίησης, της έγκαιρης ανίχνευσης και της θεραπείας καθώς και της παρηγορητικής φροντίδας αυτής της νόσου.

Υπάρχουν περίπου 1.38 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 458.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο (IARC Globocan, 2008). Ο καρκίνος του μαστού είναι μακράν ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της αύξησης της αστικοποίησης και της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με τα αίτια του καρκίνου του μαστού, επομένως η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου του καρκίνου του μαστού. Όταν ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται νωρίς και αν υπάρχει επαρκής διάγνωση και θεραπεία, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να θεραπευτεί ο καρκίνος του μαστού. Εάν εντοπιστεί αργά, ωστόσο, η θεραπευτική αγωγή συχνά δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται παρηγορητική φροντίδα για την ανακούφιση από την ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η πλειοψηφία των θανάτων (269.000) εμφανίζεται στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού διαγιγνώσκονται σε καθυστερημένα στάδια, κυρίως λόγω της έλλειψης ευαισθητοποίησης σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση και τα εμπόδια στις υπηρεσίες υγείας. Μια κατάσταση που μπορεί να επανέλθει εάν εφαρμοστούν επαρκή προγράμματα δημόσιας υγείας.

Οι συνιστώμενες στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι η συνειδητοποίηση των πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων και η εξέταση μέσω κλινικής εξέτασης του μαστού, ο έλεγχος μέσω μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος μαστού όπως επίσης η ψηλάφηση και η αυτοεξέταση του στήθους είναι κάτι που πρέπει κάθε γυναίκα να μάθει να κάνει, καθώς έτσι θα αναγνωρίζει ευκολότερα πιθανές μεταβολές. Η αυτοεξέταση του μαστού συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και στην πλήρη ίαση.