Πως να επιλέξετε το σωστό σουτιέν

Σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ιαπωνικής εταιρείας γυναικείων εσώρουχων Wacoal, απέδειξε πως σχεδόν 90 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας άνω των 18 φοράνε το λάθος νούμερο σουτιέν, δηλαδή 8 στις 10 γυναίκες επιλέγουν λάθος σουτιέν!

Παρακάτω θα βρεις πως ακριβώς πρέπει να επιλέξεις το σουτιέν σου έτσι ώστε να είναι ιδανικό για το δικό σου στήθος.

1) Μέτρησε την περιφέρεια του θώρακα, δηλαδή εκεί που τελειώνει το σουτιέν ακριβώς. Κάνε μια εκπνοή και κράτησε την μεζούρα σφιχτά, όχι όμως τόσο σφιχτά που να σε ενοχλεί. Η μεζούρα πρέπει να είναι παράλληλη με το πάτωμα. Εφόσον μετράς σε εκατοστά, ο αριθμός που βλέπεις είναι το μέγεθος του σουτιέν σου, π.χ. 65, 70, 75 κ.λπ. Αν είσαι κάπου ενδιάμεσα πρόσθεσε ή αφαίρεσε ανάλογα προς το πλησιέστερο μέγεθος. Π.χ. αν η περιφέρεια του θώρακα σου είναι 73 ή 74 εκ. πας στο νούμερο 75, αν είναι 71 ή 72 πας στο νούμερο 70.

2) Μέτρησε την περιφέρεια του στήθους σου με την μεζούρα όχι πολύ σφιχτή στο ύψος της θηλής (δεν πρέπει να πιέζεις το στήθος προς τα μέσα) και παράλληλη με το έδαφος, δηλαδή στο ίδιο ύψος από το πάτωμα γύρω-γύρω.

Τώρα, κοίτα τη φώτο και βρες ποιο ταιριάζει σε σένα.

Παράδειγμα
Περιφέρεια θώρακα = 75εκ.
Περιφέρεια στήθους = 93εκ.
Αποτέλεσμα: Βάσει του πίνακα, το σωστό σουτιέν για σένα είναι το 75D.

Προβλήματα λάθος εφαρμογής

  • Σημάδια από τις τιράντες: προσπάθησε να χαλαρώσεις λίγο τις τιράντες σου, ή απλά επίλεξε ένα πιο ενισχυμένο σουτιέν με πιο φαρδιές τιράντες που μπορείς να προσθέτεις και να αφαιρείς όποτε θέλεις.
  • Τιράντες που “πέφτουν”: πρέπει να σφίξεις τις τιράντες σου ή να κατέβεις ένα μέγεθος σε cup (θήκη).
  • Ζαρωμένες θήκες: επίλεξε ένα μέγεθος cup μικρότερο.
  • Ξεχαρβαλωμένη μπανέλα: πέταξε το σουτιέν άμεσα. Το σιδεράκι ή πλαστικό που έχει μέσα η μπανέλα για να στηρίζει το στήθος είναι εμφανές πως έχει χαλάσει. Και όχι μόνο δεν στηρίζει σωστά το στήθος, αλλά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, καρφώνοντάς σε ανύποπτη στιγμή.
  • Το πίσω μέρος σου ανεβαίνει προς την πλάτη: πρέπει να κατέβεις ένα νούμερο στο σουτιέν και ν’ ανέβεις ένα νούμερο στη θήκη.
  • Το λάστιχο σου αφήνει σημάδι: πρέπει είτε να χαλαρώσεις το κούμπωμα, είτε ν’ ανέβεις ένα νούμερο στο σουτιέν και να κατέβεις ένα νούμερο στο cup.
  • Το στήθος σου ξεχειλίζει από πάνω: πρέπει ν’ ανέβεις ένα νούμερο στο cup.
  • Το σουτιέν σου αφήνει σημάδι στο πάνω μέρος του στήθους: πρέπει ν’ ανέβεις ένα νούμερο στο cup.
  • Νιώθεις πόνο ή ενόχληση στο πλάι του στήθους: οι συγκεκριμένες θήκες είναι πολύ στενές για σένα. Ακόμη κι αν το μέγεθος είναι σωστό, πρέπει ν’ αλλάξεις σχέδιο σουτιέν.

Προσοχή: υπάρχουν μικρές διαφορές από μάρκα σε μάρκα, από σχέδιο σε σχέδιο ακόμη και της ίδιας εταιρείας, αλλά και από υλικό σε υλικό οπότε, για να είσαι σίγουρη ότι διάλεξες το σωστό, να δοκιμάζεις πάντα το σουτιέν σου πριν το αγοράσεις!